Intervenţiile chirurgicale pe cord au constituit un succes
În perioada 21 – 23 iulie curent, în IMSP Spitalul Clinic Republican, au fost efectuate 4 intervenţii chirurgicale pe cord cu participarea specialiştilor din SCR, alături de echipa de medici din Elveţia, în frunte cu prof. Afksendiyos Kalangos, conducătorul Centrului de cardiochirurgie de la Spitalul Universitar din Geneva. Au fost selectaţi copii cu malformaţii cardiace congenitale complexe, care se aflau în imposibilitatea de a fi operaţi în Republica Moldova, dat fiind faptul că, în Europa, costul unei operaţii de acest gen se ridică pînă la 20 – 30 mii euro, în timp ce operaţiile din cadrul SCR au fost efectuate gratuit, în baza unui Acord de colaborare dintre Spitalul Universitar din Geneva şi Spitalul Clinic Republican, încheiat în anul 2012 la iniţiativa Ministerului Sănătăţii din RM.
Este îmbucurător faptul că toate cele patru intervenţii chirurgicale constituie un succes. La conferinţa de presă (din 23 iulie curent) dedicată acestui eveniment, dl Aureliu Bătrînac, şeful Departamentului de cardiochirurgie a SCR, a menţionat că pacienţii – copiii cu vîrsta de 1,5 an, 2 ani, 13 ani şi 10 luni – se simt bine, deşi operaţiile au avut un grad sporit de risc. De subliniat că patologia de care suferea micuţul de 10 luni prezenta un caz unic pentru Republica Moldova, în experienţa chirurgicală a prof. A. Kalangos fiind al cincilea. Referindu-se la viitorul acestor copiii, dl Liviu Maniuc, şef secţie Chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale, a afirmat că ei nu vor fi incluşi în rîndul persoanelor cu grad de invaliditate, vor duce un mod normal de viaţă, dezvoltîndu-se ca oricare alt copil sănătos.
Vorbind despre vizita medicilor din Elveţia, dl Andrei Usatîi, Ministrul Sănătăţii, a evidenţiat principalele momente ale conlucrării cu instituţiile medicale din străinătate, punctînd formarea specialiştilor calificaţi, schimbul de cercetări ştiinţifice în domeniu. De remarcat faptul că asemenea intervenţii chirurgicale complexe vor fi posibile în blocul nou chirurgical care va fi dotat cu utilaj modern, folosirea şi aplicarea căruia va fi sincronizată cu formarea unei echipe de medici de înaltă calificare. În chirurgie e important ca orice intervenţie să aibă o abordare deosebită, iar în chirurgia cardiacă pediatrică, în special, este elocvent aportul adus de întreaga echipă – anesteziologi, asistente medicale, etc., - a menţionat prof. A. Kalangos, apreciind şi pregătirea profesională a specialiştilor din SCR. Vizita medicilor din Elveţia se include perfect în procesul de modernizare a instituţiei, a remarcat dl Serghei Popa, director SCR, or, trainingurile din domeniul chirurgiei cardiace pediatrice la care au participat medicii, se prezintă ca o oportunitate în devenirea specialiştilor care vor putea efectua intervenţii chirurgicale complexe şi în Republica Moldova.
Amintim că, anual, în ţara noastră, se nasc circa 700 copii cu malformaţii cardiace congenitale. Vîrsta optimă pentru efectuarea operaţiilor este de la perioada neonatală pînă la 5 ani, însă, în Republica Moldova, circa 30% din copiii operaţi au vîrsta cuprinsă între 10 – 18 ani, fapt condiţionat de depistarea tardivă a copiilor cu MCC. Intervenţiile chirurgicale pe cord sînt finanţate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
http://www.scr.md/news/view/ro-interveniile-chirurgicale-pe-cord-au-constituit-un-succes-30